1. Home >
  2. Nieuws >
  3. Het FPC in Gent kan tegen een stootje dankzij Strikolith

Het FPC in Gent kan tegen een stootje dankzij Strikolith

Het FPC in Gent kan tegen een stootje dankzij Strikolith

In oktober 2011 is gestart met de bouw van het Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC) in Gent. Vanaf midden 2014 zal dit beveiligde gebouw tussen de Lieve en de Wiedauwkaai 272 mannelijke psychiatrische patiënten huisvesten en behandelen in een gesloten setting, de eerste in zijn soort in Vlaanderen. Tegen eind 2013 moet in de Wondelgemse meersen de bouw klaar zijn van het eerste grootschalige high-security Forensisch Psychiatrisch Centrum in Vlaanderen.

Voor de bouw zal aannemer nv Denys – zelf een Wondelgemse firma – tweehonderd arbeiders op de werf inzetten.

Tijdens een werfbezoek op donderdag 21 maart 2013 zal aangetoond worden dat dit concept anno 2013 er heel anders uitziet dan de vroegere cachot, den bak of nor. De tijd van sombere kerkers ligt immers alweer ver achter ons. Uiteraard is er wel extra aandacht nodig om een en ander in zo'n omgeving netjes te houden. Aan de afwerking van het FPC werden dan ook strengere eisen gesteld dan wanneer het om bijvoorbeeld een kantoorgebouw was gegaan. Voor de afwerking is er daarom gekozen voor Spacks Innovance van Strikolith uit Nederland. 

Strikolith heeft in 2007 voor een penitentiaire inrichting in Alphen aan den Rijn in Nederland een speciale spuitpleister ontworpen die tegen een stootje kan. Strikolith kwam met een glad, hard product dat in een egale kleur te leveren is. Het hoeft dus niet te worden geschilderd, maar het kán wel. Een ander pluspunt van dit product, naast dat het verspoten kan worden, is dat het de meest extreme proeven heeft doorstaan. Tijdens de proeven is er onder andere met koffie tegenaan gegooid en met merkstiften op geschreven. Na twee tot drie dagen was dit nog te verwijderen. 

Het FPC zal bestaan uit een binnenruimte met inkomgebouw, administratief gebouw, bezoekcomplex, observatie- en crisisafdeling, verpleging, resocialisatie, socio-educatieve diensten, medico-complex, werkplaatsen en sportinfrastructuur. Buitenruimte met gemeenschappelijke wandelingen, unit-tuinen, boerderij, serre en moestuin.

Meer informatie over het FPC in Gent vindt u hier
. Voor meer informatie over Spacks Innovance van Strikolith kunt u contact opnemen met Geert Van de Walle (0477 82 22 04 of 015 63 94 41) of klik hier.Terug naar het nieuws overzicht

Flash is benodigd om deze pagina te bekijken. Activeer of installeer dit a.u.b.